Sejarah SK LKTP BUKIT BADINGFELDA Bukit Bading mula dibuka dengan rasminya pada bulan Oktober 1967. Pada lima tahun penubuhannya, belum ada sekolah yang didirikan. Ibu bapa menghantar anak-anak ke sekolah yang terletak di Kampung Pela kira-kira enam kilometer dari FELDA Bukit Bading. Pada tahun 1972, sebuah sekolah dua tingkat telah dibina untuk dijadikan sekolah. Tetapi sekolah ini hanya mampu menampung murid Tahun Satu, Dua dan Tiga manakala murid Tahun Empat, Lima dan Enam masih lagi bersekolah di Sekolah Kebangsaan Peroh.


    Pada 9 Januari 1974, sekolah diluluskan pendaftaran di bawah Akta Pelajaran 1961 dengan mempunyai empat bilik darjah dan sebuah bilik pejabat. Bilangan pelajar pada masa itu ialah 200 orang.


    Pada 1 September 1974, sekolah ini telah mendapat taraf sekolah harian biasa. Pada 1976, sebuah lagi bangunan dua tingkat didirikan.
  
    Pada tanggal 14 Febuari 1980, Yang Amat Berhormat Dato’ Musa Hitam selaku Menteri Pelajaran Malaysia pada masa itu telah merasmikan pembukaan sekolah ini dengan nama Sekolah Kebangsaan LKTP (FELDA) Bukit Bading.

Comments are closed.